Εταίρος Νο 3 στο έργο με τίτλο:
«Protection of the environment through the promotion of biomass for substitution of fossil fuels in heating and power generation – Προστασία του Περιβάλλοντος μέσα από την Προώθηση της Βιομάζας ως Αντικαταστάτη των Στερεών Καυσίμων για Θέρμανση και Ηλεκτροπαραγωγή» με ακρωνύμιο BIOFOSS, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς Πόρους των Συμμετεχόντων Χωρών υπό το Πρόγραμμα IPA Cross-Border “Greece – The Former Yugoslav Republic of Macedonia 2007-2013”. (www.biofoss-project.eu)
Οι εταίροι του έργου είναι: Η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ), Ελλάδα (OLP και LP1), ο υπεύθυνος φορέας για την εγκατάσταση και λειτουργία του δικτύου τηλεθέρμανσης στο Αμύνταιο (Συντονιστής), ο Δήμος Μπίτολα, από την Περιφέρεια Πελαγονίας, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FLP και LP2) και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΙΔΜ), Ελλάδα (PP3), ειδικοί στην Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 501.902,00 Ευρώ και χωρίζεται στα ακόλουθα πακέτα εργασίας (ΠΕ):
ΠΕ1: Διαχείριση του Προγράμματος
ΠΕ2: Δημοσιότητα και Πληροφόρηση – Σεμινάρια, Workshops και Πανελλήνιο Συνέδριο.
ΠΕ3: Μελέτη εγκατάστασης μονάδας βιομάζας για τηλεθέρμανση ή ΣΗΘΥΑ.
ΠΕ4: Προσδιορισμός της ενεργειακής απόδοσης των τοπικών κτιρίων.
ΠΕ5: Προσδιορισμός του οικονομικού δυναμικού και ενίσχυση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης.
ΠΕ6: Πιλοτική εγκατάσταση των μονάδων βιομάζας ΣΗΘ σε δημόσια κτίρια.
- Η θέρμανση και η ηλεκτροπαραγωγή στην περιοχή βασίζονται σε στερεά καύσιμα. Εκτός από την ηλεκτροπαραγωγή, ο λιγνίτης χρησιμοποιείται και για θέρμανση.
- Το λειτουργικό δίκτυο τηλεθέρμανσης Αμυνταίου, που διαχειρίζεται η ΔΕΤΕΠΑ και αυτό που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στα Μπίτολα βασίζονται στο λιγνίτη και στην περίσσεια ενέργειας των λιγνιτικών σταθμών της περιοχής.
- Η κύρια ιδέα είναι να επεκταθεί η χρήση βιομάζας για θέρμανση στην περιοχή ως καθαρή μορφή ενέργειας. Αυτό θα γίνει και μέσα από μια σειρά δράσεων δημοσιότητας και διάχυσης, καθώς και από τεχνικές επισκέψεις σε περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η βιομάζα χρησιμοποιείται εκτενώς.
- Οι λιγνιτικοί σταθμοί που λειτουργούν στην περιοχή είναι παλιοί και υπάρχει ορατή πιθανότητα να σταματήσουν να λειτουργούν στο εγγύς μέλλον. Έτσι μια πιο βιώσιμη και καθαρή εναλλακτική πηγή ενέργειας πρέπει να βρεθεί.
- Η αγροτική οικονομία στην περιοχή μπορεί να ενισχυθεί, από τη χρήση των παραπροϊόντων της ως πηγές ενέργειας.
Ιστότοπος του έργου: www.biofoss-project.eu