Επικεφαλής Εταίρος στο έργο με τίτλο:
«Promotion of Energy Efficiency in Buildings and Protection of the Environment – Προώθηση της Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων και Προστασία του Περιβάλλοντος» με ακρωνύμιο PEEBPE, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς Πόρους των Συμμετεχόντων Χωρών υπό το Πρόγραμμα IPA Cross-Border “Greece – The Former Yugoslav Republic of Macedonia 2007-2013”.
Το έργο PEEBPE έχει επιλεγεί ως καλύτερη πρακτική στην κατηγορία “Institutional partnerships & Project management”, στο «1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εδαφικής Συνεργασίας με τίτλο: Προώθηση καλών πρακτικών» που διοργανώθηκε υπό την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 8 και 9 Μαΐου 2014 στη Θεσσαλονίκη.
Οι εταίροι του έργου είναι: το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΙΔΜ), Ελλάδα (OLP και LP1), ειδικοί σε ενεργειακές επιθεωρήσεις και στην εφαρμογή τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης (Συντονιστής), ο Δήμος του Ρέσεν από την Περιφέρεια της Πελαγονίας, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (LP2), ο Δήμος Πρεσπών από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, Ελλάδα (PP3), ARCHAM Association από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ειδικός στη βιώσιμη ανάπτυξη και τα περιβαλλοντικά θέματα (PP4).
Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 674.999,00 Ευρώ και χωρίζεται στα ακόλουθα πακέτα εργασίας (ΠΕ):
ΠΕ1: Διαχείριση του Προγράμματος.
ΠΕ2: Δημοσιότητα και Πληροφόρηση – Σεμινάρια, Workshops και Πανελλήνιο Συνέδριο.
ΠΕ3: Μετρήσεις Ενεργειακής Επιθεώρησης σε 50 Δημόσια Κτίρια στους Δήμους Πρεσπών και Resen (ΠΓΔΜ).
ΠΕ4: Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε 4 κτίρια στους δύο δήμους.
ΠΕ5: Ίδρυση και λειτουργία γραφείου ενημέρωσης σχετικά με Τεχνολογίες Ενεργειακές Απόδοσης Κτιρίων στους δύο δήμους.
- Ένα πρώτο βήμαπρος την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος αποτελεί η εκτίμηση του ενεργειακού αποτυπώματος των κτιρίων και η αξιολόγηση των δυνατοτήτων τους για μείωση της κατανάλωση ενέργειας.
- Οι περιφέρειες που συμμετέχουν (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Ελλάδα και Περιφέρεια της Πελαγονίας, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) παρουσιάζουν υψηλές ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση, ενώ τα δημόσια κτίρια των περιοχών αυτών έχουν επίσης παρουσιάσει ακραία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτή την περιοχή, η ενέργεια που καταναλώνεται προέρχεται από ορυκτά καύσιμα και ξύλο ή πετρέλαιο για τη θέρμανση.
- Ένας στόχος αυτού του έργου είναι να ευαισθητοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες και αρχές σχετικά με τις μεγάλες δυνατότητες που έχουν τα δημόσια και τα εταιρικά κτίρια για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.
- Ο επόμενος στόχος είναι να προταθούν όλες οι πιθανές επεμβάσεις σε αυτά τα κτίρια προκειμένου να μειωθεί η ενεργειακή τους κατανάλωση και ένα σημαντικό μέρος της κατανάλωσής τους να καλυφθεί από τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον ή τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Ο τελικός στόχος είναι η ενσωμάτωση όλων των παραπάνω δράσεων στη βελτίωση των υφιστάμενων κτιρίων και στο σχεδιασμό και την κατασκευή των μελλοντικών κτιρίων.